درمان تومور هیپوفیز

سه شنبه آذر ۱۴۰۲ ساعت ۱۵:۵۷

درمان تومور هیپوفیز

درمان تومور هیپوفیز موثرترین درمان‌ها برای آدنوم توسط یک تیم …

درمان تومور هیپوفیز

موثرترین درمان‌ها برای آدنوم توسط یک تیم متخصص از چند رشته شامل، دکتر جراحی هیپوفیز ، متخصص گوش و حلق و بینی یا متخصص غدد (متخصص اختلال‌های هورمونی) انتخاب می‌شوند. درمان ممکن است شامل ترکیبی از مشاهده، دارو درمانی (از جمله هورمون درمانی)، پرتودرمانی و جراحی باشد. در ادامه هر یک از این گزینه‌های درمانی ذکر شده را به اختصار توضیح می‌دهیم.


۱. مشاهده کردن پیشرفت آدنوم هیپوفیز

مشاهده شامل مراجعه به جراح مغز و اعصاب یا متخصص غدد است که می‌تواند انجام منظم آزمایش‌های تصویربرداری را برای بررسی وضعیت تومور تجویز کند. اگر تومور هیپوفیز رشد کند یا علائم آن بدتر شود، ممکن است نیاز به ادامه درمان داشته باشید.

۲. دارو درمانی غده هیپوفیز

دارو درمانی می‌تواند در درمان بعضی از تومور‌های هیپوفیز تولیدکننده هورمون بسیار موثر باشد. همچنین دکتر مغز و اعصاب ممکن است دارودرمانی را با اهداف زیر تجویز کند:

مانع از تولید هورمون‌های اضافی تومور شود. تومور را کوچک کند تا مانع از فشار آن بر غده هیپوفیز یا سایر قسمت‌های سیستم عصبی شود. درمان تومور هیپوفیز یا کنترل هورمون‌ها پس از جراحی یا پرتودرمانی اگر تومور هیپوفیز توانایی بدن را برای تولید هورمون‌های لازم کاهش داده باشد یا تولید هورمون پس از جراحی بسیار کم شود (که به‌عنوان درمان جایگزینی هورمون نیز شناخته می‌شود.)، دارودرمانی هورمون‌های از دست رفته را جایگزین می‌کند

درمان تومور هیپوفیز
درمان تومور هیپوفیز

۳. پرتودرمانی غده هیپوفیز

پرتودرمانی برای تومور‌‌های هیپوفیز شامل، پرتودرمانی خارجی و رادیو جراحی استریوتاکتیک است. ممکن است چندین ماه طول بکشد تا این درمان‌ها علائم و شرایط مربوط به آدنوم هیپوفیز را بهبود بخشند. پرتودرمانی ممکن است برای آدنوم هیپوفیز مناسب باشد که شامل شرایط زیر باشند:

در مناطقی از مغز قرار دارند که جراحی بسیار دردناک است. نمی‌توان تومور را به‌صورت کامل با جراحی برداشت.

تومور به‌ سرعت رشد می‌کنند و با دارو کوچک نمی‌شود و بعد از جراحی عود می‌کند.

گاهی اوقات پرتودرمانی می‌تواند باعث از کار افتادن غده هیپوفیز شود. در این صورت، افراد ممکن است نیاز به مصرف مکمل‌های هورمونی داشته باشند و تحت نظارت دکتر غده ی هیپوفیز قرار گیرند.

۴. جراحی تومور هیپوفیز

دکتر جراحی هیپوفیز برای برداشتن آدنوم هیپوفیز به‌ندرت ممکن است به کرانیوتومی (Craniotomy) نیاز داشته باشد. اما معمولا جراحی شامل یک روش کم تهاجمی به نام جراحی آندوسکوپی اندونازال (Endonasal Endoscopic Surgery) می‌شوند که در آن جراح تومور را از طریق بینی خارج می‌کند. توجه کنید که در درمان این بیماری، وجود یک تیم پزشکی آگاه و بسیار ماهر و با تجربه امری بسیار مهم است.